8. 9. 2016

Mléko a Mýty

Ti, co mě znají, ví, že mě vegani nemají rádi. Netuším proč - prostě nemají. Asi to bude tím, že se z větší části skládám z masa, pečiva, vajec a mléka. A světe div se, oproti všem jejich tvrzením - žiju. Asi mě mají za nějakýho démona nebo co...

Vrhneme se na to, proč je většina argumentů zeleno-žroutů blbost - dnes konkrétně o mlíce.


Mléko čerstvé a Mléko trvanlivé

V obou případech mléka procházejí pasterizací. Rozdíl je pouze v postupu. Zatímco totiž mléko čerstvé zahříváme na 85°C po dobu 15ti vteřin, mléko trvanlivé (UHT) zahřejeme na pouhé 2 vteřiny, ale za to na stupňů 140.
Zelenožrouti, pokud už neodsuzují mléko jako takové obecně, poté logicky odsuzují to UHT, jako degenerované a tak dále.

Ano, trvanlivé mléko vydrží díky této proceduře až šest měsíců. Přichází tím (pouze) o necelých 10% vstřebatelných živin. Čerstvé mléko se svými 10% živin navíc se zkazí do 14ti dnů...

Co totiž tento kult "zdravé" výživy už nebere v potaz je, že procedura UHT zabíjí bakterie, nikoli základní molekulové vazby vitamínů. Proteiny sice štěpí - ale tím se zvyšuje jejich vstřebatelnost pro člověka. Ošetřené kravské mléko je tedy pro konzumaci člověkem bezpečnější, než čerstvě nadojené.

Ano, samozřejmě, obecně se dnes už ví, že tolerance na laktózu s postupujícím věkem klesá. Je to důvod po třicítce nepít mléko? Né - je to důvod proč ho mít pro člověka lépe vstřebatelné, sorry. Takový ten argument, že mléko pijeme pouze posledních 4000 let a tak na něj nejsme prostě ještě stále stavění je asi stejně pádný, jako že mrkev je nebezpečná, protože připomíná bodnou zbraň.

Stejně tak, jako jsem neslyšel o člověku, co umřel na mrkev - jsem neslyšel o člověku, co umřel na mlíko. Navíc - 4000 let je sakra dlouhá doba - podle čínský lidový medicíny se skládáme pouze z toho, co vstřebávalo 8 generací před námi (8 x 60 = 480 let zpět). Takže drazí vegané - Jste z mlíka, jaký to je?

Moje holka je krev a mlíko - to ta tvoje vypadá jako mrkev!

- Tradiční jihočeské přísloví

"Mléko zahleňuje!"

Kdybych chtěl odpovědět jednou jedinou jednoduchou a neoddiskutovatelnou větou, znělo by to asi takhle: "Blbost."

Mléko totiž vytváří na sliznicích pouze film (emulzi tuku a vody). Tuky se v blízké době na to natráví a film mizí. To jenom nějakého pologramotnýho experta na mléko napadlo - hele, něco mi to dělá v krku - to bude hlen - a hlen je obranná reakce těla, takže je to vlastně s mlékem špatný.

A proč je teda teplé mléko s medem nejjednodušší recept na usnadnění vykašlávání, ty experte, hm? Zeptej se svý bábi. A před vynášením soudů dokonči alespoň střední školu...

(A zjisti si, co je škraloup, ty vemeno...)


Člověk je jediný piják cizího mléka

Jásný, jásný. Tohle moc vyvracet nemusím. Ony kočičky z mističky lížou jenom cosi neurčitýho (a nijak jim to nevadí) a po světě známe miliony případů, kdy se matka jednoho živočišného druhu postarala o dítě jiného (chlapec odkojený horskou gorilou, banda vepřů evropských odkojená bengálskou tygřicí, sousedovic fena Vilma odkojila tři koťata, když Micku přejelo auto - a do dnes ty kočky neštěkaj).

Ne dobře, vezmeme i tenhle argument akademicky.

Nejsme.

A umíme laktózu štěpit na laktázu. Dej si kefír.


Bonbonek na závěr

A co lidské mléko, když už? Ano, jistě. Mírně nasládlá chuť, obrovská nálož přirozeného růstového hormonu, vstřebatelných proteinů a vitamínů. Je-li kojička (ve slovenštině dojnička 😛 😀 ) dobře živena a má správnou životosprávu, poté je její produkt asi nejúčinnějším po-tréninkovým koktejlem, který si člověk může dát. (Psal jsem o tom tady.)

Odborná veřejnost vede spory o tom, jestli trávicí trakt dospělce dokáže mateřské mléko využít tak, jako tělo dítěte. Na černém anabol-trhu je i tak k sehnání přehršle možností, jak ho získat. A zájem je - protože si to nikdo nemusí píchat, ani mít strach ze zmenšování varlat.

Jak se staví veganští bratři k tomuhle? Nikdo neví - veganské matky kojí pyré...

A dvě perličky k tématu na závěr. Zatímco je za velkou louží možnost sehnat si mateřské mléko na každém rohu, v ČR spadá pod zákony o zdravotním materiálu (stejně jako krev a spol.) a jakékoli mimo-nemocniční obchodování je tedy nelegální. Půl litru si můžete legálně koupit za 700 Kč. (Na AT cca za 150-300 Kč podle kvality produktu a marže distributora.)

Když vám tedy vadí kravské, protože je cizí, proč nepijete teda vlastní? Pomůžete tím nějaké mamince k při výdělku na mateřské, dostanete do sebe nálož živin dělanou speciálně pro lidi a navíc kvůli tomu nebude trpět žádné nebohé telátko...

Takže jestli mi ode dneška někdo řekne něco o mléku, sežeru mu šikmý břišní svaly pouze na jedný straně trupu. To ho hodně vyvede z rovnováhy.

Koukněte do zdrojů.



Autor článku:
Medvěd
Dlouholetý nadšenec do bojových a silových sportů, student pohybu a lidského těla, bakalář v oboru Sportovně Kondiční Specialista, trenér, sportovní bloger a autor několika studií, zakladatel BL a BS. Mezi autorovo zaměření patří především ProMMA trénink; Náprava funkčních dysbalancí z provozování PWL a MMA; Silově-Kondiční (Hybridní) trénink; a Motorická inteligence.

Vláknina

Číst více

10 maličkostí, co pomohou shodit tuk

Číst více

Sycené nápoje

Číst více

Oleje a tuky

Číst více

Fast Food - návod na přežití

Číst více

Jak nebýt výživový hovado

Číst více

"Tradiční česká jídla"

Číst více

Čokoláda

Číst více

LÉČIVA - Ekologické hledisko

Číst více
OSOBNÍ TRÉNINKY PRIMAL FITNESS
Efektivní, zdravé a praktické tréninky se zkušenými trenéry ve vlastní posilovně.
CHCI NA PRVNÍ TRÉNINK
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram